Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna talar ur skägget om invandrare

Annons

Jag tycker att vi moderater "mumlat" i frågan om invandrar- och flyktingfrågorna. Socialdemokraterna måste ta på sig ansvaret för att så många flyktingar och invandrare inte är delaktiga i samhället.

Grundläggande för allas vår välfärd är utbildning, arbete och rättstrygghet. På dessa tre områden kan man notera att s svikit.

Dagens Nyheter hade en bra sammanfattning av vår ståndpunkt: Låt socialbidraget vara ett lån!

Ta studielånen som ett exempel. Där handlar det ju om ett lån som sedan ska betalas tillbaka.

Dagens sätt att betala ut socialbidrag är på något sätt kravlöst. Men jag vill gärna påpeka att det finns människor som behöver hjälp. Vi ska alltid att ha det så.

Vår politik på det här området:

Tillfälligt arbetstillstånd ska automatiskt ges till den som söker asyl.

Den som har socialbidrag ska kunna åläggas att deltaga i praktik eller annan verksamhet.

Socialbidrag ska kunna utgå som lån.

Då det gäller utbildningen i svenska för invandrare så måste kraven öka. Alldeles för många har en studietakt som inte kan accepteras. Vi får inte glömma att språkets betydelse för en lyckad integrering är a och o.

Nolltolerans ska gälla vid våld och brott. Brottsligheten drabbar invandrare dubbelt. Den slår mot dem som drabbas, men är också upphov till vad som kallas invandrarfientlighet.

Det svenska medborgarskapet ska kunna återkallas, bland annat om det visar sig att man haft falska papper då man sökt medborgarskapet eller om man begår grova brott. Jag är glad över att vi nu slutat "mumla". Vi vet att arbetslösheten är fyra gånger högre bland utlandsfödda. Bara Nederländerna har sämre resultat att visa upp.

Bara den statistiken säger att vi måste göra något och inse att socialdemokraternas integrationspolitik misslyckats.

Bara 13 procent av de flyktingar som kom 1995 var självförsörjande tre år efter ankomsten. Det är siffror som visar att vi inte kan fortsätta så här. Att kunskaper i svenska ska vara ett krav för att erhålla svenskt medborgarskap är rimligt, inget stort krav.

Kunskaper om hur det svenska samhället fungerar hör också till de baskunskaper som ska krävas.

Debatten har ju förts om arbetskraftinvandringen. Det ska inte vara några problem att komma hit bara man har ett seriöst erbjudande om jobb.

ROLF GUNNARSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons