Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade poänger

Annons

Svar till Mattias Karlsson.

I din insändare agerar du som om jag påstått att Tysklands trassliga affärer enbart beror på EMU-inträdet. Ändå skrev jag "För det första är det väl få som menar att oredan i den tyska ekonomin enbart beror på EMU-medlemskapet". (Beskyllningen om intellektuellt nonsens tänker jag inte bemöta.)

Jag är alltså ense med dig om att Tysklands ekonomiska problem inte till 100 procent beror på euron. Däremot vidhåller jag att EMU-inträdet försvårat situationen.

Du missade också poängen med att Joschka Fischers förklaring kunde ses som en varning för att gå med i EMU.

Om sammanslagningen med Östtyskland lett till så allvarliga strukturella problem, att Tysklands ekonomi nu befinner sig i gungning, finns det då inte en fara i att slå sig ihop med flera före detta öststater med liknande strukturell uppbyggnad som Östtyskland ? Dessutom är det märkligt, att de tyska problemen med sammanslagningen först i nuvarande krisläge, 12-13 år efteråt, fokuserats i debatten.

Det obevisade påståendet om att "två tredjedelar av euroländerna redan är rikare än Sverige" motsägs bland annat av nedanstående citat:

"Huvudslutsatsen är emellertid följande: Sverige ligger över EMU:s genomsnitt, och över de stora EMU-länderna i välståndsligan, och har haft högre tillväxt än EMU-området under de senaste tio åren.

Sedan valutaunionen startade den 1 januari 1999 har skillnaden i tillväxttakt till Sveriges fördel ökat." (Se ekonomen Nils Lundgrens bok "Europa ja - Euro nej" sidan 153 !)

GÖSTA WIKDAHL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons