Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontals djur ska förgiftas

Annons

EU:s djurförsökspolitik har länge varit ett misslyckande.

Nu kommer ännu ett dråpslag mot djuren. EU:s planerade regler för kemikalietestning kan leda till miljontals extremt plågsamma djurförsök.

Vad innebär EU:s kemikaliepolitik?

Föreställ dig tusentals hundar i dödskramper efter att de har tvångsmatats med kemikalier eller fått livsfarliga kemikalieångor inpumpade i sina lungor.

Eller tänk dig en till synes oändlig rad med fastspända kaniner som nästan vrider nacken av sig för att undkomma de frätande lösningsmedel som penslas på deras rakade skinn.

Tänk dig sedan att det sammanlagt handlar om 10-50 miljoner kaniner, hundar, marsvin och möss som långsamt förgiftas till döds.

Detta är den praktiska innebörden av EU-kommissionens förslag om att testa över 30 000 kemikalier på djur.

Dags för alternativa metoder.

Självklart är det viktigt att kartlägga och reglera de kemikalier som kan vara farliga för människor, djur och natur. Men plågsamma djurtester har också allvarliga vetenskapliga brister. De stora skillnader som finns mellan olika djurarter gör att resultat från djurförsök inte ger pålitliga kunskaper om hur människor fungerar.

I stället för att slösa pengar på grymma giftighetstester på djur måste EU leva upp till löftet om att minska antalet djurförsök och satsa på utveckling av alternativa forskningsmetoder.

LARS GROPMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons