Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljontals amerikaner oförsäkrade

Annons

I USA har man ett system med sjukvård som drivs i privat regi och finansieras av privata sjukförsäkringar.

Varje år dör 18 000 amerikaner i onödan, för att de saknar sjukförsäkring och därmed inte kan få ordentlig sjukvård. Trettio miljoner amerikanska arbetare saknar försäkring eftersom deras arbetsköpare inte betalar dem (detta är annars standard i USA). De anser inte att de har råd att själva betala för de privata försäkringarna.

Tio miljoner barn saknar sjukförsäkring. Om man uppsöker sjukhus utan att ha försäkring, får man bara vård om man själv betalar hela vårdkostnaden.

Detta är omöjligt för de allra flesta som saknar försäkring. För ett vanligt akutbesök får man punga ut med runt 4 000 - 5 000 kronor.

Därför låter människor som saknar försäkring bli att gå till sjukhus, om de inte är dödssjuka. Resultatet av detta blir att folk inte får någon förebyggande vård. Cancer, hjärtproblem och andra allvarliga sjukdomar kan inte upptäckas i tid. Detta enligt en undersökning gjord av Institute of Medicine, IOM.

Man bör vara på sin vakt när högern i Sverige föreslår att vården borde drivas i privat regi.

Den svenska vården har i dag många brister, men man löser inga problem genom att sälja ut den till privata intressen. Bara den gemensamma sektorn kan ge alla rätt till en likvärdig sjukvård. Därför ska vi försvara den med näbbar och klor.

FREDRIK HALLOR, UNG VÄNSTER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons