Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medmänsklig politik

Annons

Ett etiskt riktigt handlande betyder att det vi gör har en positiv effekt på våra medmänniskor. Inte bara för de i vår allra närmaste omgivning, utan även för dem som vi ännu inte känner. När vi utför en handling på ett sådant sätt att en människa blir lycklig och nöjd, då har vi handlat etiskt riktigt. Efter en sådan gärning kommer även vi själva att kunna känna tillfredsställelse. En etisk handling är således en handling som är styrd av medkänsla, tolerans, ödmjukhet och tålamod. En handling eller ett synsätt som bottnar i en positiv människosyn.

Politik är ett sätt att bry sig om medmänniskorna. Ett engagemang för andra människors välbefinnande. Kan det finnas något viktigare att göra, än att få andra att känna sig lyckliga? Att bli meningsfullt lycklig och undvika lidande, är väl det som vi alla vill få ut av vår stund här på jorden?

Politik är också engagemang, tro och idé. Alla gärningar vi människor gör, har betydelse för någon annan människa någon annanstans. Det betyder, att vi bör riva de gärdsgårdar som hindrar samarbete och förmörkar ett vidare synsätt. Vi ska hellre beskriva den helhet, det sammanhang, där vi alla människor på jorden ingår som en viktig del och där vi alla har ett ansvar för vad som sker i dag och för vad som kommer att ske längre fram.

Politik är kanske främst en fråga om hur vi människor på bästa sätt skall ta vara på vår jord. Detta för att vi och framtida släkten ska kunna leva vidare här. Då får vi se lite längre än bara till kronor och ören och vi måste våga ha visioner för ett medmänskligare samhälle. För att förverkliga dessa visioner behöver vi förändra våra tankebanor och inse, att vi alla är människor, att vi alla vill känna så stor meningsfull lycka som möjligt och att vi alla vill undvika lidande.

Claes Mankler (S)

Ledamot i socialnämnden i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons