Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med och utan framtidsperspektiv

Annons

När man läser NLT den 15 maj blir man både glad och ledsen av de nyheter som meddelas. VB-energis planer på att bygga ut kraftverken i Ludvika och Lernbo är verkligen glädjande och en klok framtidsinvestering.

Det är en av de klokaste investeringar som över huvud taget kan göras och en alldeles utmärkt användning av den stora vinst som de höga elpriserna har skapat.

Däremot är Impregnas utbyggnad en verklig olycka för Ludvika. Det var kommunstyrelsen som mot länsstyrelsens och vår egen miljö- och hälsovårdsnämnds uppfattning ordnade så att impregneringsverksamheten blev kvar i detta synnerligen olämpliga och centrala läge. En sådan starkt miljöpåverkande industri ska naturligtvis förläggas utanför tätbebyggelse och därför var länsstyrelsen beredd att avslå vidare tillstånd.

Kommunstyrelsens motiv var som vanligt att rädda jobben.

Impregneringen borde ha flyttats till Hagge vid området mellan järnvägsstationen och skogen och om det hade gjorts då det var aktuellt och före senare års nyinvesteringar hade det kunnat ske till rimliga kostnader och till en jättevinst ur miljösynpunkt för framtiden. Man hade fått ny centralt belägen industrimark i stället för det misslyckade Lyviksbergsprojektet och jobben hade blivit kvar i den framtida större kommunen Ludvika - Smedjebacken.

Chefen för impregneringen påstår att luktolägenheterna i stort sett har försvunnit vilket inte stämmer med verkligheten. Att klagomålen har minskat beror mera på att vi har funnit oss i myndigheternas olyckliga beslut än att förhållandena har förbättrats.

ARNE JANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons