Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matprisbluffen och EMU

Annons

Ett tungt argument som framförs för att vi skall gå med i EMU är att vi då skulle få lägre matpriser.

Som grund för det påståendet lutar man sig mot en prisjämförelse av den "europeiska matkorgen".

Den är emellertid, som så ofta i EU-sammanhang, inte särskilt genomtänkt. Den bygger till stor del på det franska köket och kontinentala vanor. Frankrike är mycket måna om att framstå som ett billigt land att leva i varför dom håller hårt i korgen.

Det land där de varor som ingår i korgen är vanligt förekommande får på så vis ett lågt kostnadsläge medan det land i vilket man har avvikande matvanor får ett högre kostnadsläge.

Detta är en självklar konsekvens av att mindre omsatta varor har högre omkostnader. Det är inte konstigare att det blir dyrt för ett franskt hushåll att hitta sina varor i Sverige än att det är svårt för en svensk att hitta sina normala varor i en fransk småstadsbutik.

En studie genomförd på Handelshögskolan i Stockholm visar att prisbluffen är en myt som underblåses av de som vill skönmåla EMU-projektet. Ingenting har någonsin blivit bättre av att makthavarna blir uppblåsta.

RÖSTA NEJ, JAN LINDHOLM, MILJÖPARTIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons