Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om psykvården i Dalarna

Annons

För ett antal år sedan lade man ner psykavdelning 64 på Mora lasarett på grund av landstingets dåliga ekonomi. Nu ska alltså 54:an läggas ned av samma anledning. 54:an har alltsom oftast fullbelagt, ibland mer än fullt. Många gånger har det verkat nödvändigt att öppna 64:an igen. Nu ska alltså patienterna från Västerdalarna och norra Dalarna åka till Säter och Falun, vilket innebär en betydligt längre resväg för de sjuka.

Jag antar att det också kommer att innebära mer jobb för poliserna då de får ägna fler timmar åt att skjutsa patienter en allt längre väg. Poliserna som redan nu är underbemannade och har fullt upp med sitt arbete.

För många patienter har 54:an varit en stor trygghet, så även akuta teamet som gjort hembesök och funnits tillgängliga för de utskrivna.

Säters sjukhus har redan stängt en massa avdelningar. Ska de öppna igen nu för att få plats för alla depressioner? Eller ska Faluns psykavdelningar utökas så att de kan ta emot allt fler? Eller är det så att även detta ansvar ska läggas på kommunerna? Ska öppenvårdspsykiatrin i alla kommuner utökas så att man kan ta hand om alla psykiskt sjuka hemma?

Vi såg ju när Säters avdelningar stängdes och alla sjuka fraktades hem hur det såg ut. Yngre människor sattes på vårdavdelningar för äldre samt ålderdomshem, för att det inte gick att de bodde för sig själva då de flesta var gravt hospitaliserade.

Vart är psykvården på väg? Får man behandla de sjuka, deprimerade, svaga människorna hur som helst?

EN ARG SKÖTARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons