Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor men få svar

Annons

I Ericssons "Frågor och svar om radiovågor från basstationer för tredje generationens mobiltelefoni" ställs frågan: "Kan någon garantera att antennerna är ofarliga"? Man svarar: "Nej. Det går aldrig att bevisa att något är helt ofarligt, och därför kan ingen heller garantera att radiovågor med låg intensitet är absolut säkra." Detta visar att vi inte kan lita på att gränsvärdena är tillförlitliga.

Santinirapporten från Frankrike visade att 530 personer nära basstation för mobiltelefoni hade utbrändhetssymtom. De som till exempel levde 300 meter ifrån kände trötthet, av de som levde 200 meter ifrån hade många hudproblem, obehag, sömnstörningar, huvudvärk, hjärt-kärlproblem, yrsel, minnesförlust, koncentrationssvårigheter, dep-ressiv tendens samt irritabilitet.

Ännu närmare fanns fler problem. Kontrollgruppen som inte bodde nära en basstation hade inte dessa problem.

N Cherry har påvisat att mobiltelefonfält vid låga nivåer ökar risken för cancer och mycket låga nivåer kan ge sömnstörningar, störningar i immunförsvaret, hjärnskador, missfall och blodtrycksförändringar hos människa.

Sannolikt kommer mobiltelefonen att leda till en ökning av neurologiska sjukdomar och hjärntumörer inom de närmaste 10-20 åren och basstationer ge en ökning av missfall, många cancersjukdomar, nerv- och hjärtsjukdomar samt andra sjukdomar och dödsfall, är hans slutsatser.

Påverkan av mikrovågor varierar från person till person, som influensavirus, vilket inte drabbar alla. Studier från tidigt 70-tal visar att levande organismer påverkas negativt av mikrovågsstrålning av mycket låg styrka:

Hjärnaktiveten störs, REM-sömnen förkortas, vilket kan leda till inlärningssvårigheter, blodtrycket påverkas, immun- och körtelsystemet försämras, hjärnans blodbarriär släpper igenom substanser som skadar den, förlust av hemoglobin, ökning av kalciumflödet från hjärnans vävnad, inverkan på hjärnans elektrokemi, risk för epilepsi, kromosomförändringar i mänskliga lymfocyter, risk för cancer. Bland annat.

Och allt detta vid en strålningsstyrka som motsvarar en mobiltelefon som hålls mot huvudet. Effekterna kan också ha en lång, latent period, innan de visar sig. Detta enligt forskaren D J Hyland.

På Internet finns fakta om man letar. FEB:s hemsida har mycket. Att flytta en mast en bit från en tänkt plats minskar inte riskerna. Strålningen strålar som en ljuskägla, och flera "käglor" kan mötas. Dessutom kan strålstyrkan göras starkare för att tjänsterna ska vara tillgängliga överallt.

I Piteå har man tackat nej till många master och kräver att operatörerna under fem års tid mäter strålningen från masterna och deras inverkan på människors hälsa. Varför gör man inte så i Ludvika? Man skyller på att man "inte har något val". Vilket inte är sant. Är detta ansvar?

Och vad ska vi ha miljö- och hälsoskyddsnämnden till som struntar i hälsoriskerna, då de inte har något att invända mot masterna?

Men vem ska vi ställa till svars när hälsotragedier är faktum, när mobilnätet skördar offer efter offer med cancer och sådant som alzeimers? SSI? Telecombolagen? Regering? Riksdag? Industrin som har produktansvar? Kommunerna?

Vår kommun har ett stort ansvar här. De som säger ja till fler mobilmaster i Ludvika kommun spelar rysk roulette med invånarnas hälsa. Hur kan man med dessa fakta som ovan om riskerna och ännu mer därtill, ta sådana beslut?

Ingen beslutare kan komma och säga : "Vi visste ju inte.... " då Ludvika kommuns beslutare fått tagit del av forskning från hela världen. Vem ska människor lägga skulden på?

BEKYMRAD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons