Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man får inte bara titta på

Annons

Man kan inte förvånas nog över rättssystemet i detta land! Via morgonnyheterna i radion har budet om en ny stollighet nått oss i måndags.

I Långträsk i bortre Lappland, som ligger långt från all samhällsservice, har några frivilliga under 70 timmar gått en kurs i hjärt- och lungräddning.

De har redan ingripit i några fall och räddat liv, som eljest hade gått till spillo i brist på läkare och ambulans. Poängen är, att de blir åtalade, i fall de begår något felgrepp, vilket leder till försämring av situationen för den insjuknade.

Vad händer om de eller någon annan inte gör någonting alls? Då dör patienten, men den enskilde har inte begått något fel. Är inte ett misslyckat försök bättre än overksamhet?

Detta påminner om ett tragiskt fall som hände i Örebro för cirka 25 år sedan. En ung pojke paddlade kajak i strömmen. Kajaken välte, pojken kom under vattnet och kunde inte komma upp igen. Hundratals människor tittade på, utan att någon eller några hoppade i vattnet.

Risken var inte särskilt stor, eftersom de hade ju en kajak att hålla sig fast i, det gällde enbart att vända kajaken. Polisen tillkallades, en stackare fick hoppa i i sin då tunga uniform och drunknade han med.

I så gott som alla kulturländer finns det ett lagligt påbud, att vid pågående brott efter förmåga försöka avvärja detta brott och vid olycksfall/katastrofer ingripa och rädda. Man får helt enkelt inte bara titta på.

Här blir folk avskräckta att ingripa.

Sannerligen, jag säger Er, Sverige är fantastisk!

ERICH SPICAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons