Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammografin är guld värd

Annons

Varför kan man inte få tjäna pengar på professionalism när man kan tjäna pengar på inkompetens?

Jag blir mycket beklämd av kampanjen mot Laszlo Tabar. Utan att ha granskat kvaliteten i den forskning som debatteras kan jag som en av alla tusen bröstcancerdrabbade kvinnor värdera att det Laszlo Tabar gör är viktigt. Varför skulle han då inte få tjäna pengar på det som han är bra på och sprida denna viktiga kunskap?

M M

Det finns alldeles för många personer i världen som tjänar pengar på mycket diskutabla sätt. Inom idrotten och industrin finns fantasilöner. Det är okey att vinna miljoner på lotterier, men att tjäna pengar på att man är duktig, professionell och verkligen har gjort en insats för att rädda liv och ge kvinnor högre livskvalitet, det vill man framställa som omoraliskt! Det finns industriledare som blir avskedade för inkompetens och tjänar miljoner på det.

M M

Det "omoraliska" är att han tjänar pengar på att sprida kunskap som många efterfrågar i hela världen. Hur ska kunskapen spridas? Ska vi ha konsulter som är godkända av någon som neutralt beskriver kunskapsmassan i ett område? Kan inte de också ha kopplingar av omoraliskt slag till någon som betalar bättre?

Det finns inte så många belöningssystem för hårt arbetande forskare och professionella människor inom vården och när det kommer, då blir de som tjänar pengar omoraliska. Att finna en tumör i tidigt stadium bidrar till livskvaliteten, man slipper få cellgifter och det räcker med enbart operation och strålning. Det innebär ett halvt års kortare behandling.

Skulle de som drabbas vara män tror jag inte debatten skulle se ut så här. Det är en manlig debatt. En kvinna med knöl i bröstet kan få vänta i en månad på att komma på mammografin. Erfarenheten av att ha väntat i bara två veckor på mammografiundersökning med vetskap om att man har en knöl, men inte hur många, om det är cancer, hur stor och aggressiv den är, går inte att förklara.

Verksamheten med screening av bröst är inget som Laszlo Tabar själv bestämt. Socialstyrelsen har expertgrupper som ansett att det är värdefullt att göra detta. Det är de som ska svara för att screening görs på goda grunder. Det anser jag inte att Laszlo Tabar behöver stå till svars för. Jag kan bara säga att för min livskvalitet har mammografin bidragit betydligt.

M M

Man kan dock ifrågasätta motiven hos dem som är emot mammografin och kunskapsspridning omkring detta. Är det pengar?

Jag har inget att invända mot att Laszlo Tabar tjänar pengar på ett professionellt arbete som bidrar till liv och en bättre livskvalitet för många kvinnor.

INGRID FROM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons