Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika villkor för hela Dalarna

Annons

Lika villkor för livskraft i hela Dalarna är centerpartiets viktigaste fråga i valet 2002. Tillväxt och utveckling måste komma hela landet till del. Med likvärdiga förutsättningar har vi i Dalarna mycket goda förutsättningar att bli ett ännu attraktivare län.

Några viktiga punkter för lika villkor för Dalarna:

1. Underlätta för dem som driver eller vill starta företag. Det behövs enklare och färre regler. Sänk arbetsgivaravgiften.

2. Flytta ut statliga arbetstillfällen från Stockholmsregionen till oss i skogslänen. Garanterad samhällsservice i hela landet.

3. Bra kommunikationer med vägar som bär året runt, snabbare tågförbindelser, flyg till rimliga priser och bredband till alla. Vi vill se en riktigt farbar väg mellan Dalarna och Stockholm. En differentierad drivmedelsskatt behövs som ger lägre kostnader för landsbygdens folk.

4. Vi masar och kullor måste få bestämma mer själva över både pengar och politik. Sänk skatten för dem som bäst behöver. Återför årligen minst 600 miljoner kronor (netto) till de regioner där vattenkraften produceras.

5. Jämställdhet är speciellt viktig för oss som vill se en framtid för de mindre städerna och för landsbygden. Vi behöver högre löner i kvinnodominerade yrken. Vi behöver fler kvinnliga företagare genom utbyggd affärsrådgivning och kvinnliga resurscentra.

6. Utveckla nära vård, hälsofrämjande villkor och sunda system. Mer fysisk aktivitet och idrott i skolan. Inför vårdgaranti och rehabiliteringsgaranti.

7. Låt det bli lättare att bygga och leva där människor själva vill bo. Skriv av studielånen för dem som bosätter sig i svårrekryterade områden.

8. Jord- och skogsbruket är viktiga näringar för Dalarnas utveckling. För att öka förädlingsgraden behövs investeringar men också ett ökat samarbete mellan forskning och näringsliv.

9. Ta vara på skaparkraften i Dalarnas kultur. Vi måste få en rättvis andel av det statliga kulturanslaget. Vi skall främja amatörkulturen genom generösa grundstöd till folkbildning, folkrörelser och allmänna samlingslokaler.

10. Utvecklingen måste vara ekologiskt uthållig. Minska förbrukningen av ändliga naturresurser.

Dalarna har stora möjligheter att med miljövänlig energi- och livsmedelsproduktion bidra till en uthållig tillväxt och nya jobb. Centerpartiet vill främja vidareförädling i Dalarna av våra naturresurser. Dalarnas yta är stor. Här finns plats för många fler att finna det goda livet. Centerpartiet erbjuder en politik som möjliggör detta.

KENNETH JOHANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons