Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika lön inom fotbollen

/

Annons

Kvinnor som spelar inom proffsfotboll får betydligt mindre betalt och resurser än män. Trots detta har kvinnor bevisat lika kompetens och utvecklingsförmåga inom fotboll. Därför borde det vara en självklarhet med lika lön. Till exempel tjänar Marta cirka 2 miljoner per år medan Zlatan tjänar 128 miljoner (båda anses som en av världens bästa fotbollsspelare).

Många kvinnor måste kämpa mycket hårdare för att komma till toppen eftersom män ofta får mycket mer resurser och möjligheter att utvecklas redan i tidig ålder. De får till exempel bättre tränare redan från start och klubbar satsar nästan alltid mer på herrlag. Sponsorer och företag stödjer därför herrar i större utsträckning då det är mer lönsamt.

Ett vanligt motargument att det är fler som kollar på herrfotboll för att de anses vara bättre spelare. Men det är klart att det är fler som kollar på herrar när de både får bättre sändningstider och väldigt mycket mer publicitet i media. Det leder till att fler blir intresserade när det är lättare att komma åt. Alltså är det inte för att de är bättre utan för att de får mer uppmärksamhet.

Om damfotboll skulle få lika stor uppmärksamhet skulle många tjejer kunna utvecklas till bättre fotbollspelare. Fler unga tjejer skulle våga ta chansen att satsa inom fotbollen. Det leder till att människor som kollar på fotbollen skulle då se att damfotboll kan vara precis lika bra och det hjälper även mot fördomar mot kvinnor inom andra områden i samhället.

En kille som är medveten om sina privilegier

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons