Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leva och låta leva!

Annons

Tänk att det ska vara så svårt att visa hänsyn till andra levande varelsers liv! Vi som bor vid vildmarkens rand måste hålla oss ödmjuka till dess invånare. Vi kan inte förvånas över att björn och varg tittar förbi ibland. Det är ju vi som har bosatt oss i deras vardagsrum, inte tvärtom! Varg och björn fanns här långt innan vi människor vandrade hit och det måste vi komma ihåg och respektera.

Om du är så rädd för vilda djur ska du flytta till en stad. Tro inte att du kan uppfostra våra fantastiska vilda vänner att res-pektera tomtgränser och osynliga hagar. Att vargen tar ett obevakat lamm någon gång kan vi inte klandra vargen för. Den som lämnar ett lamm obevakat i vildmarken visar hänsynslöshet såväl mot lammet som vargen.

Samma sak med bikupor. Den som läst sin Nalle Puh vet att björnar tycker om honung, så ställ inte ut bikupor i björnrika områden om du är orolig för din honung.

Vi i Dalarna kan dagligen njuta av underbar natur, kultur och allt en människa kan önska sig. Rädslan bör du i stället rikta in på verkliga faror som 3G-master, rattfyllerister, fartdårar, skräpmat och dokusåpor.

Njut av livets alla aspekter, snart nog är det slut ändå. Och kom ihåg att människan är den i särklass farligaste varelsen på den här planeten.

LENA FRANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons