Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Tabar sköta jobbet!

Annons

Allt detta ståhej om Laszlo Tabar. Ingen har gjort mer för mammografi här i Sverige än han, men ändå verkar det så att de som är emot mammografi inte kan låta bli att hacka på honom. Vem av er vill inte tjäna pengar på era kunskaper? Det är därför man skaffar sig en utbildning. Och hur många av oss sysslar med någonting som verkligen hjälper andra?

M M

Som en bröstcancerpatient med dålig prognos vet jag mer än jag egentligen vill veta om ämnet och tycker att vi kvinnor borde kunna välja själva hur vi vill ha det. Mycket ont föds av okunskap och kunskap är makt. Jag kan bara hoppas att de makter som strävar så hårt mot mammografin misslyckas. Är det möjligt att de har missförstått frågan?

I dag används mammografi inte bara till att upptäcka befintlig bröstcancer utan också för att berätta så mycket som möjligt om den cancerart som eventuellt befinner sig i din kropp. Det finns fler än en. Det finns faktiskt hundratals olika typer.

Med dagens mammografi är det möjligt att ställa tidiga och mer exakta diagnoser, att skilja dödliga cancerarter från andra som är relativt ofarliga. Lymfkörtlarna kan visa sig negativa för spridning, samtidigt som mammografi kan avslöja, genom mönstret av förkalkningar i bröstet, att cancern i fråga är den mest dödliga av alla.

M M

Laszlo Tabar har studerat dessa, ofta väldigt små, cancerarter ingående. Trots att min egen tumör knappt syntes på mammografin, förstod han att den var livsfarlig på grund av mönstret.

Det arbete han gör är banbrytande i hela världen och kan leda till att många kvinnor, kanske någon du älskar, kanske du själv, kommer att klara livhanken.

Resultatet av mammografin har stor betydelse för vilken behandling som bör erbjudas. Målet är att sätta stopp för processen innan kvinnan ens uppfattat att hon har cancer.

En annan vinkel på samma bild är att kvinnor, som jag, med mycket aggressiva former av sjukdomen kan besparas dyra och onödiga cellgiftsbehandlingar.

Det första steget för individen är fortfarande upptäckten i tid - det innebär mammografi, om man vill ha en "fighting chance".

Låt Laszlo sköta det jobbet i lugn och ro. Det är han väl värd. Han gör så mycket bra för alla oss kvinnor, både här och i utlandet.

CHRISTINE DENT-KÄLLVING

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons