Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte uppgivenheten vinna valet

Annons

Det är tydligt att människor blivit allt mer kritiska till politiker och andra makthavare. Men det finns alltför många exempel på hur misstänksamheten går över i uppgivenhet. Det är förståeligt när de folkvalda till exempel inte är representativa beträffande inkomst och bakgrund.

Uppgivenhet och desperation har gjort att främlingsfientliga högerpopulistiska partier fått ett ökat inflytande i land efter land.

I Sverige är de främlingsfientliga inte ett lika stort hot. Men ett lågt valdeltagande i höstens val kan mycket väl ge landet en borgerlig regering som vill sätta kollektivavtalen ur spel, försämra a-kassan och införa ytterligare en karensdag.

I Falun ligger de borgerliga i startgroparna för att sälja ut och privatisera den gemensamma sektorn.

Den mörka bilden av uppgivenhet och utanförskap bryts i dag av betydligt ljusare stråk. En våg av folkligt engagemang drar över världen.

Enorma demonstrationer och strejker har i år genomförts i Argentina, Spanien, Italien och Venezuela. Detta måste ge oss hopp om att människor tillsammans kan göra väldigt mycket.

Socialdemokratin är i höstens val ett verkligt alternativ för att det som folkrörelse kan kanalisera det folkliga engagemanget.

I dag erkänner många socialdemokratiska ledare att man under 90-talet begått misstag. Att nedskärningarna gick för långt och att det i allt för stor utsträckning var de ekonomiskt svaga som fick bära bördorna av storföretagens kris.

Men även då fanns utrymme för missnöje att kanaliseras genom rörelsen. LO bedriver nu ett långsiktigt projekt som på ett radikalt sätt kan omvandla politiken - målet är att få 100 000 LO-medlemmar att engagera sig inom socialdemokratin.

Detta innebär att det program socialdemokratin går till val på inte är ett verk av någon PR-byrå utan är något som vi tillsammans bär ansvar för.

Det handlar om att anställa 15 000 fler inom skolan och 9 000 fler inom vården.

Tandläkarbesök ska bli billigare, a-kassan ska höjas och rätten till ett heltidsjobb ska gälla för alla. Men det förutsätter att du och många andra fortsätter att delta och ställa krav på politikerna.

Det lägger grund för att vi tillsammans med människor som kämpar i andra länder kan fortsätta att göra den politiska arenan till vår arena.

ALF WICKMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons