Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt dig inte luras

Annons

Folkomröstningen om EMU i september är manipulerad. I stället för den självklara frågan "Tycker du att Sverige ska gå med i EMU" ska svenska folket svara på frågan "Tycker du att Sverige ska införa euron som valuta?".

En nyligen genomförd sifoundersökning bekräftar farhågorna. 37 procent säger ja till EMU medan 44 procent säger nej. Däremot säger 41 procent ja till euron medan 40 procent säger nej.

Hur ska man tolka detta? Kanske finns det några som tycker att Sverige ska införa euron som valuta vid sidan om kronan, men inte gå med i EMU? Det är viktigt att alla får klart för sig att detta är omöjligt. Ett ja till euron som valuta kommer att tolkas som ett ja till borttagande av kronan som valuta och ett ja till svensk anslutning till EMU.

Med EMU upphör inte bara möjligheterna för Sverige att föra en egen penningpolitik. Det blir omöjligt för Europeiska Centralbanken att föra en penningpolitik som passar alla deltagarländer. Medan vissa länder skulle behöva höja räntan, behöver andra sänka den. Det bekymmersamma läget i Tyskland börjar visa konsekvenserna av EMU, men det är bara början på problemen.

Du som vill ha kvar kronan och inte vill att Sverige ska gå med i EMU ska alltså inte låta lura dig av frågans formulering utan svara nej på frågan om du tycker att Sverige ska införa euron som valuta.

TORSTEN LARSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons