Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsfloskler!

Annons

I en artikel på debattsidan den 9 juni under rubriken "Så vill majoriteten utveckla sjukvården" presenteras ett antal steg mot ett hälsosammare Dalarna. Tyvärr består många steg enbart av allmänna floskler eller för verksamheten självklara grundbultar, och mycket lite indikerar förändringar i verksamhetens struktur eller lösningar av dess primära problem.

Bland de utpräglat innehållslösa flosklerna kan nämnas "Tandvården får inte bli en klassfråga" och "Bra miljö är en förutsättning för god hälsa". Man kan sympatisera med dessa allmänna uppfattningar, men som steg mot förändringar preciserar de varken mål eller viljeinriktning.

Bland de åtgärdslistade självklarheterna kan nämnas "En sjukvård som är till för alla", "Fortsatt god ekonomi", "Främja folkhälsan", "Befolkningens behov ska vara i fokus". Allt detta är grundbultar i en skattefinansierad monopolsjukvård, och förmodas ha varit ambitionen också under de gångna 80 åren av socialdemokratiskt landstingsstyre. Också dessa presenterade åtgärder är således bara floskler och inte nya steg i utvecklingen mot en bättre sjukvård.

Det som medborgarna upplever som stora problem är väntetiderna till läkare- och specialistkontakter och till vård. Dessa omfattas av vårdgarantin och under valrörelsen utlovades att sjukvården skulle klara vårdgarantin från hösten 2006, så blev inte fallet. Vårdgarantin berörs överhuvudtaget inte i lanstingsmajoritetens åtgärdslista. Anser man det nu vara dags att lämna också detta fiasko bakom sig och gå vidare till nya löften och garantier?

Luttrad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons