Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets dubbelmoral

Annons

Nu har jag hört detta minst tusen gånger i valdebatten och även tidigare, att det inte ska tjänas pengar på sjukvården i privat regi och att den som driver sådan, enbart är ute i vinstsyfte.

I vårt län, liksom i övriga landet, är det alltså landstinget och i viss mån kommunerna, som, med ett fåtal undantag, ska bedriva sjukvården. Här i länet förbjuder landstinget nästan genomgående läkare att bedriva privatpraktik.

Man hävdar från socialdemokratisk och vänsternivå, liksom i riket i övrigt, att alla ska ha samma tillgång till sjukvård till samma kostnad.

Det är ju allmänt omvittnat att väntetiderna för att komma i åtnjutande av den offentliga sjukvården inte bara rör sig om månader utan i många fall flera år. Detta kostar inte bara mänskligt lidande utan även människoliv. Många vårdbehövande hinner, under väntetiden bli ännu sämre och, om man klarar detta, behöva ännu mer kostnadskrävande vård innan landstinget kommer till skott.

Det är en klar dubbelmoral av landstingets styrande "feodalister" att, samtidigt, som man förbjuder privatvård, låta vårdbehövande vänta i åratal för att få behandling.

Låt vara att en vårdgaranti på tre månader är ett steg i rätt riktning men på tok för dåligt. Nej, inte förrän vårdköerna är ett minne blott, kan landstinget "slå sig för bröstet" och säga att man klarar sjukvården.

Fram till dess är det landstingets skyldighet att tillåta, ja, till och med välkomna, privat auktoriserad etablering. Det vill säga om man har den minsta empati för länets invånare.

Landstinget borde ha lärt sig läxan av behandlingen av Falukliniken på sin tid och "bita i det sura äpplet".

TRÖTTNANDE FALUBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons