Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen och fiske

Annons

Svar till Stig Schröder.

En insändare om fisket i Runn väckte en hel del förvåning. Skribenten verkar vara okunnig om att det sedan mycket länge finns lagstiftning kring såväl fiske som fiskerätt.

I korthet: Fiskerätt har bara fiskerättsägare, övriga får inte fiska. När fiskerättsägare bildat ett fiskevårdsområde kan de sälja fiskekort till allmänheten som då genom att köpa fiskekort får rätt att fiska.

Vad man får fiska och hur man får fiska bestämmer fiskerättsägarna på fiskevårdsområdets stämma - inte allmänheten. Runn, länets näst största sjö, kan nu lagligt fiskas av allmänheten med ett billigt fiskekort (200 kronor per familj och år). Varför klaga?

Synen på fiske är skrämmande. Har inte Schröder hört debatten om överfiskning av olika fisk-arter? Stora gäddor är sällsynta, gamla och värdefulla både för ekosystemet och för fisketurismen. Kontinentens sportfiskare börjar köpa fiskeresor upp till Dalarna för att fiska stora gäddor. Resorna kostar som svenskarnas laxfiskeresor. Har vi råd att slå ihjäl Dalarnas stora gäddor?

Om insändarskribenten är duktig på att hitta stora gäddor i Runn bör han lära sig bli fiskeguide för kontinentala fiskare. De fångar gäddan, fotograferar och sätter tillbaka den levande. Då kan han "sälja" samma gädda till nästa fiskegäst.

GÖSTA HELLDAL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons