Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoböckerna i Malung

Annons

Vart är vi på väg inom Svenska kyrkan i allmänhet och i Malungs församling i synnerhet?

Vid sammanträdet med kyrkofullmäktige fick man bevittna hur partipiskan vinit. Att vissa inflyttade personer inte har den renodlade känslan för våra gamla handlingar bör kanske inte förvåna, men det mest förvånande är att personer som härstammar från månghundraåriga Malungssläkter röstar för att våra kyrkoböcker ska skickas till Uppsala för arkivering.

Jag kan inte låta bli att gå bakåt i tiden och tänka på de många, som tillbringade all sin fritid i arkivet och som för all framtid avgivit ett bestående publicerat arbete: Josef Sjögren, Nils Hjalmar, Jan Erik Pettersson, Lennart Henningsson, Olof Hampus, Olle Janbell, Mats Evald med flera och jag tror inte några handlingar tagit skada av att ha varit uppslagsverk för deras ovärderliga publikationer.

Ska vi alla 1 200 personer som skrev på listor att vi ville behålla alla gamla handlingar nödgas acceptera 19 stycken ledamöters avlämnade röster om att alla handlingar ska skickas till Uppsala och magasineras i underjorden för all framtid? Det bör observeras att samtliga politiska partier i Malung fick 1 118 röster vid senaste kyrkofullmäktigevalet.

Jag vill ge en eloge till de elva modiga, som röstade för att vi skulle behålla kyrkoböckerna. Man kan förvånas över att vi fortfarande har kvar den gamla idén att röstningen till kyrkofullmäktige ska ske partipolitiskt. Jag hade alltid en obehaglig känsla av att vara vald med en politisk bakgrund i kyrkofullmäktige och jag försökte alltid att markant skilja på politik och sak i för vår församling angelägna frågor. Jag kallade därför aldrig till gruppsammanträde under de tolv år jag var ordförande i kyrkorådet.

Håkan Rosén hävdade vid sammanträdet i kommunfullmäktige, som fattade beslutet slutgiltigt, att Malungs kyrkoböcker bäst bevaras i landsarkivet i Uppsala. Det förvånar eftersom beslutet i riksdagen tydligt klargör att de församlingar som så önskar, själva får bevara alla gamla handlingar för all framtid.

KJELL PETERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons