Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvotering av invandrare i de kommunala skolorna

Annons

Det blåser snålt i dagens svenska invandringsdebatt. Därför ska integrationspolitiken vässas och ses från olika dimensionen och här har skolan en viktig och central roll att fylla. Vi kristdemokrater i Falun vill därför påskynda integrationen för att utjämna de ekonomiska och de sociala klyftorna hos de nyanlända. Vi menar på att underläge för dessa på arbetsmarknaden har sitt ursprung i en dålig utbildning som utmynnar i beroendeställning i form av bidrag och utanförskap. Kunskap är makt och utbildning är vägen dit. Vi vill därför kvoterna antalet invandrare i de kommunala skolorna. Det är helt orimligt att ha stor andel invandrare i en skola medan andra har betydlig färre. Risken att eleverna inte får den hjälp som behövs och att lärarna får en oanständig belastning på undervisning är uppenbar.

Vi helst vill se att elever med invandrarbakgrund inte överstiger 20 procent i en och samma skola. Viktigt också att se till att det inte bli så många språk att hantera i en och samma skola. Ska vi ha bra integration så måste vi göra en genuin ansats. Att bjuda in dessa människor i våra liv och utmana våra föreställningar om hur vi bör leva våra liv är nödvändigt. Kvoterad tagning kan utöka livschanserna och bidrar till mer jämlikhet och jämställdhet som så småningom kan utjämna den obalans som orsakar utslagningar.

Med utgångspunkt i de förväntade positiva sociala konsekvenserna som kan uppnås såsom, en jämnare levnadsstandard och minskad risk för sociala konflikter kan en kvotering enligt vårt förslag med 20 procent spärr vara lösning på en del farhågor som kan uppstå i framtiden om vi inte våga ta nya beslut i integrationsfrågor. Vi måste rätta till den obalansen för att närma oss målet om lika behandling och vara Järva i olika lösningar för att uppnå målet.

Katarina Gustavsson

gruppledare för kd i Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons