Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna tjänar betydligt sämre i Landstinget Dalarna

Annons

Kvinnor tjänar en femtedel mindre än män. Skillnaderna finns överallt. Inom det privata näringslivet, i kommun och landsting och till och med på regeringskansliet.

Inom landstingsvärlden är det värst. I vårt socialistiskt styrda Landstinget Dalarna tjänar kvinnor 19 600 kronor i genomsnitt och män 27 200 kronor. Det vill säga i vårt landsting tjänar kvinnor endast 72 procent av vad männen tjänar!

En förklaring kan vara att kvinnor och män har olika jobb. Än så länge är det vanligare att män är i majoritet bland läkare och högre chefer, och kvinnorna har de lägre och sämre betalda befattningarna.

Men hur förklarar landstingsledningen att kvinnor med samma arbetsuppgifter och titlar har 72 procent av sina manliga kollegers lön?

Ett av skräckexemplen är en kvinnlig läkare som tjänar 6 000 kronor mindre varje månad än sin manliga kollega med samma befattning. Här handlar det inte om utbildning. Inte om erfarenhet. Det handlar om kön. I fördelningen av den totala lönepotten gynnas mannen på kvinnornas bekostnad. Centerpartiet vill hålla fast vid principen "lika lön för likvärdigt arbete"! För att ge kvinnorna större möjligheter att påverka den framtida lönepolitiken vill Centerpartiet:

tillåta tingsrätten i stället för arbetsdomstolen att döma i mål som handlar om lönediskriminering. I arbetsdomstolen sitter nämligen representanter för dem som slutit dessa löneavtal. Vi ser en risk i att det blir ett maktspel över kvinnors huvud. Om fallen i stället tas upp i tingsrätten blir det en juridisk om mer rättvis bedömning.

införa grupptalan när lönerna blivit skeva. Idén kommer från Kanada där lönediskriminerade går samman och för gemensam talan i rätten. Vi tror att fler skulle våga gå till domstol med en orättvis lön om man slapp stå så ensam.

ge den som lönediskriminerat ett kännbart ekonomiskt straff i stället för dagens belopp som närmast kan betraktas som kaffepengar för arbetsgivaren. Höj skadestånden rejält!

Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Bengt-Ola Ryttar uttryckte, vid ett av LO-facket ordnat medlemsmöten i Djurås 2002, sin medkänsla med de lågavlönade kommunalanställda eftersom 15 000 kronor enligt honom var en veckas förbrukning eller fickpengar, han uttryckte det så i alla fall. Detta visar på de stora löneskillnaderna mellan socialdemokrater i ledande ställning och de lågavlönade anställda.

JAAK KERSTELL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons