Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungafjäsk och rojalistisk yra

Annons

Så har då Falun behagats med kungabesök.

I Elsborg, där undertecknad bor, gick det ut uppmaningar till boende att vi borde städa upp inför besöket.

Rolfgården städades och fejades. Stadsdelsföreningen bekostade presenter till kungen och även till sessorna som inte ens var med vid besöket.

Jag blir förbannad, inte kommer då jag att betala ett öre till stadsdelsföreningen efter detta fjäsk.

Ett fåtal nationer, de flesta av dem i Nordeuropa, har kvar sina monarkier. Det är en rest från feodalsamhället, från den tid då folket skulle dansa efter överhetens pipa. En tid då folket pungslås med skatter som gick till kyrka och kungahus.

Svenska kyrkan är nu skild från staten och måste själv hitta finansiering av sin verksamhet.

Men kungahuset står kvar och bekostas med finansiering över skattsedeln.

Det är lite konstigt att de partier som vill sänka skatten och minska den gemensamma sektorn inte kan börja med att avskaffa den här utgiften.

Lika konstigt är det att det stora partiet som står för folkrörelse och folkvälde inte vågar ställa frågan om republik på dagordningen. Ämbeten som ärvs kan aldrig försvaras.

Men det är väl med det partiet som Stig Dagerman skrev redan på 50-talet att "de har spottat sig själva i synen, den största spottkopp de har." Det var då som Tage Erlander hyllade - den under andra världskriget Tysklandsvänlige - Gustav V vid dennes frånfälle.

Det borde vara dags att avskaffa kungahuset. Ett framsynt land - som vi så gärna vill vara - kan inte längre förminska sig självt med detta odemokratiska inslag i sin demokrati.

Leve republiken!

GUNNAR BLOMMÉ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons