Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kullens gamla anor

Annons

På 1860-talet fanns fem utvärdshus i Falun: Manhem, Villan, Britsarvet, Hasselbacken och Walhalla. Alla dessa upphörde i slutet av 1800-talet, men i stället tillkom Kullen 1879 och har sedan dess varit stadens enda sommarvärdshus.

Det var 1976 som Falu stad köpte Kullen, som ursprungligen var en stor jordegendom, av brukspatron Ströms sterbhus, som ägde marken ända ner not Åsgatan och hela Stadsparksområdet.

Meningen var att Faluborna skulle få ett rekreationsområde med tillhörande servering. Följande år beslöts att bygga ett värdshus med rätt till spritutskänkning. Man brukade öppna för säsongen på Valborgsmässoafton, då det var upplyst med kulörta lyktor och Dalregementets musikkår spelade i paviljongen. Ernst Holt uppträdde ibland och roade gästerna med sina glada visor.

Hösten 1933 brann den gamla restaurangen ner till grunden men återuppfördes rätt snart i nuvarande funkisstil. Förr sträckte sig grönområdet vid Kullen ända, ner mot Esplanaden (Korsnäsvägen) men har efter hand blivit allt mindre genom tillkomsten av de tre HSB-husen och Vasagatans förlängning. Jag minns att det var en fin skidbacke för barn där på 30-talet.

Det vore synd, om det gamla traditionsrika värdshuset och kringliggande grönområde skulle helt försvinna. Det måste finnas lämpligare områden att bygga på.

PAUL PALMGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons