Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronan är bättre än euron för Dalarna

Annons

Vi är många runt om i Dalarna som är övertygade om att kronan tjänar våra - och övriga Sveriges - intressen bättre än euron. I en allt mer globaliserad värld är det viktigare än någonsin att ett litet, handelsberoende land som vårt har en egen valuta med flexibel kurs och en ränta som är anpassad till den egna ekonomin.

Att förbjuda kronan och centralisera makten över penningpolitiken till några politiskt opåverkbara bankdirektörer i Frankfurt skulle innebära motsatsen; likriktning och stelbenthet.

EMU är ingen trygg hamn för företagen, som statsminister Persson och andra vill få oss att tro. När Sverige "lekte EMU" 1991-1992, genom att knyta kronan till eurons föregångare ecun, slutade detta med 500 procents ränta, tusentals konkurser och hundratusentals arbetslösa. Särskilt hårt drabbades de små företagen.

Det tog därefter nästan hela 1990-talet att få ordning på svensk ekonomi. Att nu göra om samma misstag, dessutom "oåterkalleligt" genom att förbjuda kronan, vore minst sagt oklokt.

Det är viktigt att vi har kvar hela verktygslådan med egen flexibel valuta och ränta för att kunna hantera de ekonomiska problem som säkerligen kommer att drabba vårt land även i framtiden. EMU kan visa sig vara en farlig fälla i stället för den trygga hamn euroanhängarna drömmer om.

För oss som lever i Dalarna finns det starka skäl att varna för den flyttlasspolitik som en anslutning till Euroland kan innebära. Ska en stor valutaunion fungera måste arbetskraften vara beredd att flytta till de regioner där jobben finns.

Annars riskerar arbetslösheten att rusa i höjden. Eurolands utkanter, där vi skulle befinna oss, skulle drabbas hårdast av kraven på geografisk rörlighet.

Det finns inga belägg för att stora valutor klarar sig bättre än små. Vad som är avgörande är att ett land har ordning på sin ekonomi och sunda finanser.

Även om också Sverige har ekonomiska problem är vår ekonomi i dag klart bättre än euroländernas.

Vi anser att det är en stor tillgång att ha en egen valuta och en ränta som sätts utifrån förhållandena i svensk ekonomi. Kronan kan balansera mellan de stora valutorna dollar och euro och det är utmärkt för våra företag och för samhällsekonomin.

Att låsa in Sverige i en valutaunion med samma penningpolitik i länder med helt olika ekonomi vore ett farligt högriskprojekt som det finns all anledning att undvika.

Vi kommer att rösta nej till euron och hoppas att vi får sällskap av många andra. Glöm inte att efter ett ja i folkomröstningen finns ingen ångervecka. Är du det minsta tveksam har du därför goda skäl att också rösta nej.

GUNILLA BERGLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons