Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig är fred och vitt är svart i centerns nya sköna värld

Annons

Centerpartiet har haft kongress. Man är ju enligt sitt program, och vad vi alltid hört, vårt främsta decentraliseringsparti. Nu har dock ett fantastiskt beslut tagits på kongressen, nämligen: Inför federalism i Sverige !!??.

Jag visste ju vad ordet federalism betyder, men slog ändå upp det i två uppslagsböcker:

Nordisk familjebok: "Det politiska system enligt vilket smärre stater, provinser, oberoende städer och så vidare, i gemensamt intresse offrar sin självständighet och ingår i en högre statlig enhet. Exempel: Medeltida italienska stadsförbund, USA."

Bonniers Stora Lexikon: "Politiskt system, där ett flertal mer eller mindre självständiga delstater, med egna regeringar och parlament, är förenade i en gemensam statsbildning (förbundsstat) som t.ex. USA, Tyskland och Schweiz.

Övergripande uppgifter, främst utrikespolitik, försvar och penningpolitik, handläggs i regel av den federala regeringen (förbundsregeringen)."

Vad skall vi ha svenska språket till om orden kan användas hur som helst och betydelsen ändras? (Hur liberala skall vi låta svenskprofessorerna och Fredrik Lindström bli?)

Det här påminner mig om George Orwells bok "1984", som kom på svenska 1950. Partiparollerna i det förfärliga riket "Oceanien" stod att läsa på den enorma byggnad som inhyste "Sanningsministeriet" (Minisann på nyspråket). De var bland annat KRIG ÄR FRED och

FRIHET ÄR SLAVERI. Nu har alltså Maud och pojkarna utökat med DECENTRALICERING ÄR FEDERALISM...

Det är väl fritt fram nu; VITT ÄR SVART, NATT ÄR DAG, LEVANDE ÄR DÖD, DEMOKRATI ÄR DIKTATUR.

Det är antagligen EU-maffian hos partiet, som fått igenom detta för att om möjligt krångla till den annars enkla EMU-debatten. Hur som helst: Rösta NEJ i september för säkerhets skull och för en lyckligare framtid.

GUNNAR FERNKVIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons