Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krematoriet - inte bara en ekonomisk fråga

Annons

Svar till Jan-Henrik Marinder
Frågan om vårt krematoriums framtid avgjordes vid kyrkofullmäktiges sammanträde den 12 juni 2003. Då ställde sig 21 av fullmäktiges 51 ledamöter bakom beslutet att förse krematoriet med ny incinerator för godkänd rökgasrening.

Jan-Henrik Marinder har i en insändare kritiserat kyrkofullmäktiges beslut och påpekat, att drift i ett nyrenoverat krematorium ger en stor merkostnad under de första 15 åren.
En sådan merkostnad ingår även i kyrkogårds- och fastighetsnämndens kalkyl och beror på en initialt stor kapitalkostnad, som minskar med åren. Efter 15 år är dock denna kapitalkostnad avskriven och belastar inte längre verksamheten vid vårt krematorium.
Under tiden därefter ställer det sig allt förmånligare att utnyttja eget krematorium jämfört med kremationer på annan ort.

Frågan om vårt krematoriums framtid har dock flera aspekter än den ekonomiska, nämligen etiska och miljömässiga. Att enbart se till den ekonomiska aspekten är att inte ta hänsyn till frågans vidd. Alternativet till fortsatt drift vid vårt krematorium skulle ha varit att köpa kremeringstjänster från andra anläggningar till exempel Västerås eller Örebro.

Det skulle innebära långa transporter av våra avlidna församlingsbor, något som kan anses oetiskt. Här inträder också en tredje aspekt – miljöhänsyn. Man utökar en redan tidigare tät trafik på våra vägar och utökar utsläpp av miljöskadligt stoff.
Jag tror att kyrkofullmäktige genom sitt beslut tillgodosett flertalet församlingsbors önskemål om ett bevarande av vårt krematorium. Den årliga ökningen av begravningsavgiften per församlingsbo för detta alternativ blir högst marginell.

LARS ÅHLSTRÖM, ORDFÖRANDE I KYRKOFULLMÄKTIGE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons