Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krematoriet, en lysande affär för Ludvika?

Annons

Så har då kyrkofullmäktige beslutat bygga om krematoriet i Ludvika. Flera socialdemokrater reserverade sig mot beslutet. De ville ha ett bättre beslutsunderlag.

Det är tveksamt om ett bättre beslutsunderlag hade hjälpt. Majoriteten hade beslutat sig för att investera, kosta vad det kosta vill. Ärendet har avgjorts, inte på rationella grunder utan på emotionella grunder.

Den komplettering av beslutsunderlaget, som socialdemokraterna önskade se, var i sig inga komplicerade saker. Det gällde långsiktiga avtal med nyttjande församlingar. Det hade varit önskvärt att få avtal som också innehöll uppgift om vad församlingarna var beredda att betala för tjänsten kremation.

Inga intäkter redovisades i beslutsunderlaget. Det finns en clearingtaxa, som årligen fastställs av kammarkollegiet. För 2003 rör det sig om 2 000 kronor per kremation. Det innebär en årlig intäkt på cirka 600 000 kronor.

Kostnaderna för kremationer utförda i det ombyggda krematoriet är beräknade till 1 650 000 per år. Ludvika församling har med tors-dagens beslut försatt sig i den situationen att varje kremation av en församlingsbo kostar 5 250 kronor.

Det alternativ som har redovisats är att Ludvika församling köper tjänsten kremation i något av krematorierna i Västerås. Örebro eller Mora, samtliga försedda med godkänd rening.

Offerter har infordrats och kostnaden för Ludvika församling hade för år 2003 blivit 2 500 kronor per kremation inklusive transport.

Räknat i dagens penningvärde kommer beslutet i kyrkofullmäktige att kosta församlingsborna i Ludvika 8 250 000 i överkostnad under en femtonårsperiod = den beräknade livslängden av investeringen.

Detta är i sanning en "lysande" affär!

JAN-HENRIK MARINDER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons