Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkt på möte i skolan

Annons

Jag har varit på stormöte i den kommunala skolan. Det som var tänkt som en nyttig informationsstund om mitt barns vardag blev i stället en förödmjukande uppfostringsövning i skolans regi.

Mötet var kallat till klockan 18:30, men force majeur gjorde att jag och flera andra med mig anlände först klockan 18:33 - vissa ännu senare, ve och fasa!

Så gör man inte ostraffat fick vi snabbt lära oss.

Tendenserna kunde anas redan på förra stormötet jag deltog i: "Har vi sagt klockan si så är det klockan si som gäller". Eventuella eftersläntrare förnedrar vi genom att se till att:

det finns inte plats kvar att sitta på, för såvitt man inte håller tillgodo med att sitta på golvet - utan kudde för rumpan givetvis.

mötet har redan börjat, så att man garanterat stör andra deltagare och sticker ut ordentligt: "Jahaja, där kommer den där, det passar tydligen inte att hålla tider som vi andra får lov att göra".

ordna mötet i en lokal som är så känslig att man måste ta av sig skorna för att vistas där.

Alltså - alla vuxna som har varit med om att kallas till en informationsträff där man måste ta av sig skorna för att kunna delta och blir uthängd om man råkar komma för sent utom skolmiljön - räck upp en hand.

Att vuxna människor skulle behandla andra vuxna människor på det sättet under några andra omständigheter verkar fullständigt orimligt. Jag kan tänka mig två andra miljöer där en liknande behandling skulle passera utan att väcka förvåning - värnpliktstjänstgöring och fängelsevistelse.

I alla andra sammanhang där vuxna människor träffas för att ha ett utbyte med andra vuxna människor förutsätts det att man har ett visst mått av folkvett för att kunna stå som arrangör. Man försöker inte medvetet kränka eller läxa upp åhörarna. Man är medveten om vissa bekvämligheter som dessa önskar och gör sitt bästa för att i förväg uppfylla dessa önskningar. Man månar om ett trevligt och välkomnande bemötande - med andra ord - respekt.

Vad arrangörerna av informationsmötet för föräldrar i gymnastiksalen ser som folkvett framgick tydligt - att komma i tid och att vara tyst när "Överheten" önskar meddela sig med de "Underlydande".

Man visade också hur man betraktar sin egen roll - som myndighetsutövare och folkuppfostrare - inte public service och folkbildning.

Som vuxen kan jag på sätt och vis tåla sådant. Jag låter mig inte skrämmas av "skitstövlar" som råkat få lite makt.

Men det som verkligen gör mig illa berörd är att mitt barn, i enlighet med lagen om skolplikt och tack vare bristen på alternativ där vi bor, tvingas utsättas för sådana människors "välvilja" - eller brist på den samma - dagligen.

KRÄNKT MEN INTE KUVAD FÖRÄLDER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons