Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompromissar inte

Annons

LO-toppen, med Wanja Lundby-Lundin har aldrig varit känd för att våga ta strider, men nu tycker jag att de går för långt. Här om dagen deklarerade hon, på Almedalsveckan, att hon är beredd att diskutera ett konfliktförbud på den svenska arbetsmarknaden. Hennes vision är att vår rätt att strejka ska bort i utbyte mot att företagen betalar vissa färdigutbildningar.

Det som Wanja inte förstår är att vi aldrig kommer att få ett totalt samförstånd på den svenska arbetsmarknaden. Så länge som det finns människor som arbetar för lön kommer det också uppstå konflikter över våra löner och arbetsvillkor. Därför måste vi också ha vapen att sätta in när dialog inte längre fungerar. LO:s största styrka är just nu att de kan lova arbetsfred, men om de förhandlar bort strejkrättan försvinner också i längden kraften i fackförbundet. Det som tog våra förfäder decennier att bygga upp verkar vissa vara beredda att slänga i havet för små löften om att ungdomar ska få enklare att integreras på arbetsmarknaden.

Än så länge är det här bara ett utspel men jag tror ändå att vi måste ta det väldigt allvarligt. Svenskt Näringsliv har länge velat inskränka vår rätt att vidta stridsåtgärder, att Landsorganisationen hakar på är inte alls bra. Jag hoppas och tror att LO-kollektivet aldrig kan ställa sig bakom en sådan här dum idé. Redan nu måste vi se till att väcka en stark opinion mot sådana här utespel, så att de inte tror att det är okej. Vi måste visa att vi inte kompromissar i sådana här frågor. Innan det är för sent.

Gustav Severin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons