Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt beslut i mångmiljonklassen!

Annons

Vid kommunalfullmäktiges sammanträde den 6 februari togs beslut om ett upprättat ett avtal mellan Trafikverket och Mora kommun.

Inledningsvis en summa på 166 miljoner kronor varav Mora kommun påtar sig en kostnad på cirka 50 miljoner.

Underlaget till detta beslut är enligt min åsikt bristfälligt och inte färdigtänkt. Planeringen slutar vid brofästet av Noretbron (gamla OK). Mycket märkligt att man bryter där. Det hade vare naturligt att planeringen gått fram till rondellen i Noret. Då hade även Noretbron kunnat få en ny besiktning av dess kapacitet och bärighet.

Varför? frågar du.

År 2007 skrev dåvarande Vägverket att Noretbron var en Nationell säkerhetsrisk. Och 2008 ifrågasatte Mora kommun (i en skrivelse med objektnummer 83859300) varför det inte har gjorts en riskanalys som belyser konsekvenser och kostnader vid skador på Noretbron. Än har inte svar inkommit från den statliga myndigheten på detta.

Mot bakgrund av detta så är det nu mer än nödvändigt att få en aktuell status på Noretbron.

Beslut som är i miljonklassen av såväl statliga medel som kommunala borde man ha ett säkert underlag daterat i nutid torde alla inse.

Dessutom kan tilläggas att det förslag som visas i kartor och skisser med fem rondeller i centrala Mora helt förändrar stadsbilden till det sämre genom att stora ytor i centrum domineras av rondeller. Mora kommun får inte utvecklas till att bli en bilrallybana, Vi skall slå vakt om kommunens traditioner och en blomstrande samhällsbild.

Om det skulle bli verklighet av det beslut som nu håller på genomföras. Låt det då bli en parentes. Vi skall sikta på att göra det som är hållbart för framtidens förbifart Mora. Mora kommun har tidigare varit mycket klok och har reserverat mark för ett sådant genomförande. Detta ställer de flesta Morabor upp på.

När vi träffar Trafikverket på Moraparken den 22 februari så skall vi ställa raka frågor till dem och framföra våra åsikter. Jag utgår ifrån att det är därför som Trafikverket vill ha samråd med oss invånare i Mora. Vi ses!

Arne Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons