Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal kompetens och strandskydd

Annons

Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att kommunerna ska besluta om strandskydd. I en artikel den 23 juli på debattsidan i del 2 i tidningen skriver han: "Låt kommunerna ta ansvar för och fatta beslut om strandskyddet."

Han bortser helt från att en strand är gränsen mellan land och vatten. Han skriver om rörligt friluftsliv, djur och växtliv och långa obebyggda stränder. Det finns inte ett ord om hur vattnet utanför stranden kan bete sig.

Sverige är ett mycket ungt land i många avseenden, efter den senaste istiden, inte minst geologiskt, men även i fråga om väder och vatten. I Dalälven hände mycket i senare delen av 1700-talet. Det försvann byar och älven fick ett nytt utlopp. Det är alldeles nyss geologiskt sett. SKL och kommunerna tycks utgå från att landet ska se ut som det gör just nu. Översvämningar, erosion, snösmältning och stora regnmängder med mera får inte förekomma.

Det har blivit populärt med klimatpåverkan. Redan 1995 deltog jag i en klimatkonferens i Reykjavik, de andra var proffs, så jag bara lyssnade. Att notera är att Falun redan då var med som ett avskräckande exempel på kommunal planering.

Anders Knape skriver: "Kompetensen när det gäller miljöfrågor är mycket hög."

När det gäller vatten bland annat bör han sätta ett "in" framför kompetensen. Det finns dock mycket duktiga människor inom räddningstjänsterna, men det är nog andra som Knape tror har hög kompetens. Själv är jag numera en glad pensionär, så jag slipper allt ovett för kommunernas misstag, det finns dock andra stackare.

Jan Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons