Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klasspolitik

Annons

Svar till Johannes Nilsson, MUF Västerbergslagen:
Privatägda skolor, slopat anställningsskydd, fler tidsbegränsade anställningar, sänkta löner för de som har det sämst, minskat föreningsstöd och minskad ersättning för arbetslösa.
Det här, verkar Johannes Nilsson från moderata ungdomsförbundet mena, är ”lögner”, ”förvrängningar” och ”socialistiska fördomar” om moderat politik. Tittar man lite i texter från moderaterna upptäcker man dock ganska snart att det är detta som partiet står för. Jag föreslår att Johannes Nilsson lite mer ingående studerar den politik han säger sig företräda.
Johannes Nilsson inbillar sig att skolpeng och annan moderat politik minskar segregationen. Han pekar på att några faktiskt kan söka sig till skolor i finare områden om man använder sig av ett system med nationell skolpeng.
Visst går det att hitta några få exempel på elever från socialt utsatta områden som med skolpengen kan få gå i skola i någon ”finare” kommun. Dock glömmer man ofta bort alla som ändå får gå kvar i lågstatusskolorna. För det är faktiskt inte så att konkurrensen trollar bort dåligt fungerande skolor så att alla får en likvärdig utbildning.
Skolpeng leder till segregation på flera sätt. Som jag påpekat kostar alla elever inte lika mycket pengar. Om medel- och överklassens studiemotiverade och ambitiösa barn hamnar i samma skolor, leder skolpengen till att de kan ta för sig av resurserna mer, medan skolor med elever från socialt utsatta områden får svårare att klara sig.
Privatägda skolor öppnar för att de som kan betala för sig får en bättre skola. Även om man använder sig av ett skolpengssystem så är det lätt att börja ”smyga in” avgifter för exempelvis skolmat, datorer och annat undervisningsmateriel.
Dock handlar segregation inte enbart om hur mycket pengar föräldrarna har. Tid och engagemang från föräldrarnas sida är också betydande, och också på det området är barn från arbetarklassen missgynnade.
Resultatet av privata skolor och skolpeng blir att klyftorna i samhället ökar och att kontakten mellan olika grupper minskar. Det leder till att barnen delas upp i A-lag och B-lag. Det gynnar de rika och det missgynnar alla andra. Ett sådant samhälle vill inte jag leva i.

JOHAN WESTER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons