Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina, Tibet och OS

Annons

Jag är medlem i Svenska Tibetkommitén. Efter att ha tagit del av rapporter och utskick under flera år, har jag mycket svårt att förstå hur Kina kan få bli värd för de olympiska spelen 2008.

Framför allt tänker jag på de övergrepp som Kina under decennier gjort sig skyldigt till gentemot människorna i Tibet, mot deras traditioner och mot Tibets kultur.

Jag är fullt medveten om att det finns olika uppfattningar i den här stora och komplexa frågan.

Vad jag vill peka på, är att de människor och de organisationer som kommer i kontakt med de kinesiska makthavarna på olika nivåer, vid varje sådant tillfälle, måste ha modet att framföra hur viktigt det är att varje land respekterar de mänskliga rättigheterna.

Att ge Kina möjligheten att ordna ett OS anser jag fegt och allvarligt. Det är att legalisera Kinas politik och det är att svika de människor som har torterats och dödats i Tibet och alla de som lever under ständig stress och dödshot.

Avslutningsvis vill jag citera en av mina stora förebilder, den från Tibet landsflyktige Dalai Lama, som ofta säger: "Det blir ingen fred utan en inre frid."

Kina vinner inte någon inre frid och börjar ta de mänskliga rättigheterna på allvar bara för att de får anordna Olympiska Spel och visa världen ett maffigt skådespel.

Idrott, politik och pengar hör ihop.

Det är fel att ge OS till ett land som förtrycker sitt eget folk och dessutom använder och i ökande takt verkställer dödsstraff mot sin egen befolkning. Detta borde vara skäl nog att Sverige genomskådar detta gigantiska "Gladiatorspel" och bojkottar OS i Kina 2008.

Claes Mankler

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons