Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keps, hög hatt eller fez

Annons

Karin Rosencrantz Bergdahl

hade på ledarsidan i FK den 18 januari ett intressant inlägg om huvudbonader. Detta sedan en kvinnlig journalist förbjudits

bära sjal i tv.

På 50-talet var jag anställd av ett stort svenskt handelshus att bistå företagets agent i Egypten, en då 60-årig armenier.

Han berättade att han vid ett tidigare tillfälle rest på affärsbesök till Turkiet iklädd vanlig hatt. Men blev haffad vid gränsen.

-Vet ni inte att i Turkiet måste man bär fez? - Men jag behöver brätten på huvudbonaden för att skydda mina svaga ögon mot solen. - Det problemet kan vi lätt lösa, blev svaret. Och man burade in honom två månader i en cell.

Ett antal år senare gjorde han ett nytt besök i Turkiet, för säkerhets skull iförd fez. Blev åter inburad eftersom det moderna Turkiets skapare Kemal Atatürk under tiden strängt förbjudit fez.

I Sverige tycks det i dag vara lika befängt. En indisk spårvagnsförare i Göteborg förbjuds turban i tjänsten. En kvinna fick som sagt nyss inte bära sjal som tv-journalist.

I Palestina (Arafat) och i Saudi-Arabien (shejkerna) får männen gå klädda som rena julgranarna. Och keps, hög hatt, basker, med mera går bra i Sverige.

Stackars kvinnor.

ERIC AF WETTERSTEDT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons