Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner du någon politiker?

Annons

I årets val har centerpartiet i Falun 47 kandidater på kommunlistan. De kommer från kommunens alla hörn och representerar olika åldrar, kön och yrken. Som vi ser det är det viktigt för en levande demokrati att ha många politiskt intresserade, många som vill vara med och påverka samhället.

Moderaterna med Bo Lundgren i spetsen vill annorlunda. Målsättningen är att minska politikernas antal med en tredjedel. Skälet skulle vara att människorna måste få större frihet att bestämma själva.

Politikernas antal och människors frihet skulle således utgöra något som liknar kommunicerande kärl.

Den här tanken att färre politiker automatiskt skulle leda till större frihet för folk och ett bättre samhälle har jag svårt att förlika mig med. Sverige är ett hårt centraliserat land. Sammanslagning av kommuner har ägt rum i mycket stor omfattning de senaste 50 åren.

Då och då vädras, främst från företagarhåll, tanken på sammanslagning av de redan stora kommunerna Falun och Borlänge. Vilken nytta det skulle föra med sig kan de inte svara på.

Bo Lundgren kanske inte vet det men faktum är att under de drygt femtio år vi slagit ihop och inkorporerat småkommuner (från cirka 2 500 till dagens 289) har antalet förtroendevalda minskat från 200 000 till dagens 50 000.

Mellan åren 1989 och 1999 försvann 1 5000 uppdrag i kommunerna.

I en nyligen gjord undersökning av en statsvetare i Göteborg visade det sig att endast cirka tio procent av befolkningen känner en politiker.

I vart fall det sistnämnda borde, särskilt i valtider, stämma även en moderat politiker till eftertanke.

Hotet mot människors frihet är inte de politiker som sitter i nämnder och styrelser utan den offentliga apparaten som på några decennier svällt ut och blivit en egen organism där den enskilda människan lätt kommer i kläm. Därför är en av de viktigaste uppgifterna för politikern att hjälpa människor att ta till vara sina rättigheter i den offentliga byråkratin.

Politikern ska vara en hjälpreda för människor som kommit i kläm. En politiker ska alltid ha den enskilda människans bästa för ögonen.

DAN WESTERBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons