Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarkårens modiga och hemliga agenter

Annons

Svar till Bo Lindevall:

Kan jägarna ge exempel på någon mer djurart, förutom människan förstås, som ödelägger sin egen livsmiljö genom att glufsa i sig all näring?

Ofta hör man jägare ställa frågan: Varför ska vi egentligen ha varg? Om man ställer upp på det nationella miljömålet om biologisk mångfald och genetisk variation, och har någon känsla för och kunskap om naturen, borde väl den enda slutsatsen vara att alla djurarter som hör hemma i den svenska faunan också ska ha rätten att finnas.

Det borde inte behövas någon argumentation för en naturligt förekommande djurarts existensberättigande.

Däremot skulle det krävas mycket starka argument för utrotning. Att jämställa rovdjur med ohyra är just den typ av argumentation som stärker uppfattningen att jägare som inte ens har grundläggande begrepp om vad de sysslar med borde vara portförbjudna i skogen.

Det är beklämmande att viltvården, en så viktig del av den svenska naturvården, lagts ut på entreprenad till en kår som till så stor del består av ekologiska dilettanter.

Och hur kan man ha mage att kräva att hela folkets naturvårdspolitik ska styras av några hobbyutövares egoistiska särintressen?

Jägarna kräver också jakt på varg för att hålla stammen nere. Men det blir nog svårt att komma upp till ens en miniminivå om stammen hela tiden ska decimeras av tjuvjägare, dessa kårens modiga hemliga agenter.

Om jägarna inte ens kan hålla rent inom de egna leden är det svårt att förstå hur deras popularitet kan stiga.

VARGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons