Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte vårt ansvarsområde

Annons

Svar till "Ett sjukt system utan sunt förnuft".

Gun-Britt Hoxell är besviken över att projektet Vuxna i skolan inte kunde fortsätta och menar att arbetsförmedlingen inte tar ansvar för att barn har en trygg miljö i skolan.

Självklart anser även vi att alla barn ska ha en bra arbetsmiljö. Det är dock inte arbetsförmedlingens verksamhetsområde. Sådana frågor ansvarar kommunerna för.

I drygt ett och ett halvt år samarbetade Ludvika kommun och arbetsförmedlingen i projektet Vuxna i skolan. Ett trettiotal arbetslösa deltog i projektet.

Avsikten var att väcka intresse för utbildning till något yrke inom skolans område. I några fall kanske det också skulle kunna leda till anställning i form av ökad personaltäthet. Projektet avslutades i december 2002. Ett projekt har alltid ett start- och ett slutdatum.

Eftersom rektorerna inte var klara med sina budgetar och inte kunde ge besked om de hade möjlighet att anställa någon efter projektets utgång förlängde arbetsförmedlingen deltagarnas aktivitetsstöd ytterligare två månader.

Under tiden förde arbetsförmedlingen diskussioner med rektorerna om olika former av anställningsstöd för att skolorna, trots ekonomiska svårigheter, skulle kunna anställa några av projektdeltagarna. Nästan hälften fick en anställning i "sin" skola även vårterminen 2003.

Nu står vi inför en ny termin och skolornas ekonomi kommer att avgöra vad som är möjligt. Inom arbetsförmedlingens ram får vi den 1 juli 2003 ett nytt anställningsstöd inom ramen för aktivitetsgarantin.

Det innebär att vi kan bevilja 85 procent av lönen eller maximalt 750 kronor per dag till den arbetsgivare som anställer någon av våra arbetssökande som uppfyller kraven.

För en person som är 61 år och har varit inskriven i aktivitetsgarantin i minst tre månader kan vi bevilja detta stöd fram till pensioneringen.

Vi hoppas att detta anställningsstöd ska vara så attraktivt att det även ska öppna möjligheter för skolorna att ökad personaltätheten.

Slutligen vill jag understryka att arbetsförmedlingen inte fått någon inbjudan från social- och utbildningsnämnden till diskussion om detta. Detta har vi också informerat Gun-Britt Hoxell om.

ANNE UNGE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons