Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så enkelt, Bengt!

Annons

Bakgrunden till att plusjobben kom till var att hjälpa långtidsarbetslösa. Villkoren för dessa jobb sattes av den gamla regeringen. Den nya regeringen har som ett led i sin nya arbetsmarknadspolitik kommit fram till att plusjobb inte ger de effekter i stadigvarande jobb som alltid måste vara syftet. Man har därför ändrat förutsättningarna så att plusjobben, för dem som fyllt 60 år, gäller i 24 månader istället för fram till pensionering.

Man kan tycka vad man vill om regeringens beslut att ändra förutsättningarna under pågående avtalsperiod, själv gillar jag det definitivt inte, men faktum kvarstår. Bidragen till plusjobb upphör och då är frågan vad det skulle kosta kommunen att ändå ha kvar de anställda. Den summa som framräknats är 11,5 miljoner. En summa som vi ska ta från någon annan verksamhet. Jag tycker, till skillnad från Bengt, inte att det är en ansvarsfull politik att bekosta statens avtalsbrott med kommunala pengar.

Den arbetsinsats som plusjobbarna utför är värdefull men kommunens problem i dag är att även annan personal kan behövas friställas, varför vi inte kan ge förtur åt någon särskild grupp. Om fortsatt anställning ej kan erbjudas så finns möjlighet för plusjobbarna att delta i programmet "Jobb & utvecklingsgaranti". Tyvärr är inte de ekonomiska förutsättningarna lika bra där vilket, som Bengt påpekar, kan innebära att kommunen kan behöva skjuta till extra ersättning i form av socialhjälp. Den kostnaden blir dock avsevärt lägre för kommunen än att ha kvar dessa i tjänst fram till pensionering.

Bengts jämförelse med Falu kommuns fallskärmsavtal från 80- och 90-talet och plusjobben är att jämföra äpplen och päron. Jag är den förste att beklaga att vi dras med dessa avtal, som utnyttjas på ett icke avsett sätt och jag har försökt att bryta dessa, men avråtts på grund av en mycket stor risk att förlora en tvist. Skulle riksdagen dock ändra på lagen så att även fallskärmsavtalen kan avbrytas i förtid skulle ingen vara gladare än jag. Att riksdagen skulle göra detta är dock mindre troligt eftersom riksdagsmännen fortfarande omfattas av dessa förmånliga regelverk.

DAN WESTERBERG

är centerpartistiskt kommunalråd i Falun.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons