Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte läst och därför inte förstått

Annons

Svar till Gunnar Fernkvist:

Han tillåter sig förfäras över Centerpartiets federalistiska inriktning. Han har tydligen inte läst det som står i Lilla Uppslagsboken av år 1965 och ej heller Nationalencyklopedins sjätte band.

Jag förstår dock Gunnars dilemma och utan att kommentera detta så tillåter jag mig referera följande ur dessa förnämliga böckerna:

LU, 1965: I enhetsstater eller förbundsstater med stark centralmakt kallas de federalister som vill upplösa enhetsstaten eller ge större frihet åt delstaterna.

NE, sjätte upplagan: Federalism. Idén är att en stat bör organiseras som ett förbund av delstater, en förbundsstat.

Grundläggande är tanken att den politiska makten bör delas mellan delstaterna och den federala nivån. En noggrann reglering av denna maktdelning ses som en garanti mot maktmissbruk.

USA är ett bra exempel på federalism där delstaterna har egna rutiner och lagar anpassade till statens inre situation och omgivningens strukturella upplaga.

Gunnar är väl medveten om att även demokrati innehåller stor del av diktatur mot den enskilda människan samt mot samhällets delar i övrigt. Freden kan inte skapa krig men däremot kan krig skapa fred.

Jag förstår att Gunnar ser rött när han ser grönt var ur brödfödan kommer. Jag ser rött när jag ser rött och därmed finner jag det bevisat att jag är mera rättseende än vad Gunnar är.

Georg Orwell skrev boken om ett rike i fantasins värld och saknar verklighet i andra delar av världen utom i öststaterna.

CENTERPARTISTEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons