Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar till Förvånad skattebetalare

Syftet med att bilda Wessman Barken Vatten & Återvinning har inte primärt varit att spara pengar, utan att kunna utveckla och bedriva en bra verksamhet inom vatten och återvinning. Detta är områden där det riskerar att uppstå kompetensbrist, och vi har sett att verksamheternas kvalitet har kunnat stärkas genom att samlas i ett gemensamt bolag.

Annons

Det är nu fyra verksamheter som ryms inom WBAB, nämligen VA och avfall från de båda kommunerna, men det är bara en av dessa verksamheter som nu höjer sin taxa relativt kraftigt. Av detta kan man sluta sig till att det inte är bolagiseringen i sig som ligger bakom taxehöjningen. En av de största anledningarna till att kostnaderna inom avfallshanteringen i Ludvika ökar är att en större mängd avfall än tidigare går till förbränning.

Faktum är att Ludvika utmärker sig genom att ha relativt stora mängder förpackningsavfall som går till förbränning, jämfört med andra dalakommuner. Det gör att vi har höga och ökande kostnader för förbränning. Som kommuninvånare kan man bidra till att bromsa kostnadsutvecklingen genom att sortera ut förpackningsavfall och lämna detta till någon av återvinningsstationerna. I sammanhanget kan det vara värt att notera att under 2013, 2014 och 2015 så stod avfallstaxan helt still, trots att kostnader för löner, varor och tjänster stigit under perioden.

Åsa Wikberg

Ordförande, Samhällsbyggnadsnämnden i Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons