Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar: Reglerna för att hyra har förenklats

Svar till Hemlöshet i Falun oroar oss.

Annons

Kopparstaden är ett allmännyttigt bostadsbolag. Under 2015–2016 har vi jobbat med nya uthyrningsreglerna, på nationell nivå tillsammans med andra allmännyttiga bolag men även på lokal nivå.

Arbetet syftar till att säkerställa transparens och alla människors lika värde samt göra det enklare för alla människor att få bostad genom att till exempel inte ställa orimliga krav på nya hyresgäster. Arbetet går också ut på att tillsammans med Socialtjänsten och Integrationsenheten i Falun göra det lättare för de människor som normalt står längst ifrån bostadsmarknaden att få bostad.

Ändringar som gjorts är främst att inkomstkravet för nya hyresgäster har sänkts till det som kronofogden kallar "förbehållsbelopp" (tidigare existensminimum). Vi godkänner fler anställningsformer. Nu kan hyresgästen ha en projektanställning eller visstidsanställning. En ytterligare ny regel är att hyresavtal kommer att kontrolleras löpande under året för att undvika otillåten andrahandsuthyrning.

Vad gäller skulder får nya hyresgäster inte ha någon skuld till Kopparstaden eller annan hyresvärd. Inte heller någon oreglerad skuld eller betalningsanmärkning den senaste tolv månaderna. När personer har skuldsanering görs bedömning av betalningsvilja och förmåga.

Våra uthyrningsregler finns att läsa på vår hemsida.

Anna Timander

Kopparstaden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons