Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar: Bra med valmöjlighet

Svar på insändare från Berndt Ekström och Håkan Frank, Moderaterna i Ludvika.

Annons

Jag tycker att det är bra att vi i Dalarna har möjlighet att välja vårdcentral. Däremot är det ett problem om vårdcentralerna har som sitt främsta syfte att gå med vinst. Vården är först och främst till för patienter, inte för företag. Vinstjakt i sjukvården riskerar att leda till sämre villkor för såväl medarbetare som patienter. I dag finns fri etableringsrätt för privata aktörer i vår primärvård. Moderaterna vill införa samma system också för specialistvården. Jag tror att det försämrar kvaliteten om den som utför vården prioriterar vinst före vård.

I mitt inlägg i landstingsfullmäktige jämförde jag vården med skolan. Vinstdrivande friskolor har lägre lärartäthet än kommunala skolor, och lägre andel utbildade lärare. Istället lockas elever ofta med utlandsresor eller datorer – kanske trevligt för den enskilda eleven, men inte självklart högre kvalitet. Vinstdrivande företag i vården riskerar att på samma sätt behöva prioritera ner vårdens kärna och upp sådant som ger fler "kunder", det vill säga patienter. Ekström och Frank vill antagligen medvetet missförstå min liknelse. Det är tråkigt, för vårt landsting skulle må bra av en mer konstruktiv debatt.

Jag är glad för att Vårdcentralen Engelbrekt valde att öppna en filial i Söderbärke. Det underlättar för Söderbärkebor som vill söka vård nära hemmet. Själv är jag listad på vårdcentralen i Smedjebacken, och mycket nöjd med den vård jag fått där.

Elin Norén (S)

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons