Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Visst var mycket bättre förr – då betedde vi oss till exempel bra mot flickor

Annons

Visst var det i vissa fall mycket bättre förr - och lugnare. När jag gick i skolans första klasser lekte vi med flickor och det var väl ingen pojke som hade en tanke på att bära sig illa åt mot en flicka. Vi fick ställa upp oss på skolgården nedanför ingången klass vid klass tills att alla var med. Då fick vi gå in till klassrummet och var och en till sin bänk. 

Var det någon pojke som busade fick han stå sist och gå med fröken in, och det var ju genant, då den fick skämmas. På rasten lekte vi med flickorna som häst och ryttare. Jag som var liten fick vara ryttare och en stark flicka bar mig på sin rygg, och så gällde det att få ned den andre ryttaren.

På matrasten fick vi sitta i korridoren och äta medhavd smörgås och mjölk, som det hette. Hemma bodde vi  bredvid doktorn och de hade två döttrar så vi lekte ofta doktor och patient, och jag var givetvis patient och de var doktor och sjuksyster. Det var mycket undersökning både här men inte där. Jag fick gapa och ses i öronen, ögonen och i halsen.

Toppen var vid julen när alla kamrater höll julgransplundring. Till exempel en pojke fick vara ute och vara posten och han kom med paket och alltid till en flicka som de övriga visste att han tyckte om, så hur de än pekade visste han ändå vilken flicka han ville gå till och blev det kyss blev det jubel, för då var det ett prov på mod.

Valde han puss på kinden blev det bu-rop, för pussas skulle man göra på munnen. Ja, nog hade vi trevligt och inget våld.

Jag har försökt hitta några klasskamrater men alla verkar vara borta, eller så bor de på andra orter eller kanske till och med i utlandet.

Ja, detta är min berättelse om att det var bättre för, och det tycker jag att det var. Om jag mötte fröken så lyfte jag på mössen och hälsade med att bocka.

Det skulle vara roligt om någon mer ville dra sitt strå till stacken och berätta något trevligt minne.

Sven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons