Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Viktigt att hindra vargarna från att para sig med hundar

Annons

Svar till debattartikeln "Jägarorganisationerna får orimligt höga bidrag med tanke på att stödet för vargen är så stort" som publicerades i DT den 4/2:

Björn Ljunggren staplar falska påståenden på varandra. Att det bara skulle finnas 300 vargar i Sverige motsägs av det faktum att det hittades träck efter 401 individer förra året (att spår efter alla vargar hittats är osannolikt).

DNA testade av SLU. Och detta var innan föryngringen förra våren vilken borde ha gett, lågt räknat, cirka 80-90 valpar.

Genom att vi tillåter varg i vårt samhälle kommer vargen mycket snabbt förändras till något annat. Man har under åren pratat om att tillförseln av genetiskt viktig varg är nödvändig.

Men bara en hybridkull slår ut den genetiskt viktiga vargen för många generationer framåt. Redan 2004 föddes det förmodligen en hybridkull i Värmland.

Det finns en miljard hundar i Sverige. Vi har redan haft en kull hybrider, utanför Katrineholm (inkorsning av hund) förra året. Förutsättningen för att vargen skall vara kvar som ren varg är att hålla den så långt från urban miljö som möjligt.

Hybrider som springer runt och rotar i sophögarna finns det tillräckligt av i medelhavsländerna. Dessutom kostar dessa hybrider mångmiljardbelopp. Pengarna finns det plats för på annat håll.

Så, Björn Ljunggren, hur undviker man att den rena vargen blir uppblandad med hund?

Jag ställer samma fråga till våra politiker, och de är ju några stycken. Är man för varg i Sverige måste man också kunna tala om hur man ska kunna hålla den ren. Hunddjur av obestämd härkomst är väl inte det riksdagen tagit ställning till.

Björn Engdahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons