Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi har inte träffat våra barnbarn på ett halvår – och socialnämnden vägrar hjälpa oss

Annons

Vårdnadstvister kan bli både svåra och utdragna i tid. Själv har jag blivit drabbad av en sådan i egenskap av farfar till barnen. Barnens mamma har helt enkelt gömt barnen och låter inte dem träffa sin övriga familj.

Detta oroar oss anhöriga mycket. Barnens farmor är den, förutom mamma och pappa, som stått barnen närmast och hon har aktiverat dem på olika sätt.

Nu har vi inte fått träffa barnen på nästan ett halvår. Farmor har haft en viss telefonkontakt med barnen och de frågar ständigt när vi skall komma och hämta dem.

Jag fick för ett tag sedan veta att barnen har rätt till umgänge med personer som är dem närstående. Detta enligt svensk lag (föräldrabalken kapitel 6):

"På talan av socialnämnden får rätten besluta om umgänge mellan barnet och någon annan än en förälder. Vid bedömningen av om en sådan talan skall föras skall socialnämnden särskilt beakta barnets behov av umgänge med sina morföräldrar och farföräldrar och andra som står barnet särskilt nära".

Alltså kan man via socialnämnden få ett tingsrättsbeslut på umgänge med sina barnbarn.

Jag skickade ett mejl till socialnämnden och bad om hjälp med detta. Jag fick ett svar att mejlet tagits emot, men sedan hände inget mer.

I tron om att det kanske hamnat mellan stolarna så skickade jag ett nytt mejl med samma förfrågan.

Då fick jag följande svar från socialnämndens sekreterare:

"Några andra svar än att vi tagit emot ert mejl kommer ni inte att få."

Socialnämnden har uppenbarligen inget intresse av att hjälpa människor i nöd.

Vad lagen säger verkar dessutom helt ointressant.

Detta var nog det mest förnedrande, hjärtlösa och nonchalanta jag någonsin upplevt från en myndighetsperson. Det skulle nog behöva bytas ut en del människor inom kommunens organisation.

En bedrövad farfar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons