Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi är alla fast i Lyxfällan - men skulle må bättre om vi tog oss loss

Annons

Många av oss har nog sett programmet Lyxfällan med skräckblandad förtjusning. Vi har fnissat över de förblindade konsumtionsslavarsom skaffar allt fler saker fast de redan är skuldsatta upp över öronen.

Men egentligen borde vi skratten fastna i halsen – för egentligen ingår vi ju alla i Lyxfällan. Vi lever över våra tillgångar, precis som deltagarna i TV-programmet, fast tillgångarna inte handlar om reda pengarutan om jordens resurser. Precis som Lyxfällans hejdlösa konsumenter, så struntar vi i följderna av vår överkonsumtion.

Vi blundar för att polarisen aldrig varit så tunn, att prognoserna pekar på långt mer än två graders uppvärmning, att översvämningar, stormar och andra extrema väderhändelser blir allt vanligare, och att torkan redan börjat bidra till de växande flyktingströmmarna i världen.

Motåtgärderna är välkända. På politisk nivå är det bland annat att höja koldioxidskatten, sluta stödja flyg och bilism, och se till att hållbarhet premieras vid alla byggen och renoveringar. På individnivå är detatt flyga och åka bil mer sällan, äta mindre kött och leva mer energisnålt.

Även om omställningen innebär att avstå från en del, så kan den ge nya värden i form av ett lugnare liv med mindre statusjakt, stress och pendlingsjäkt. Och Lyxfällans deltagare hade nog önskat att de gjort något liknande – försökt ställa om, innan deras ohållbara livsstil lett till en totalkrasch.

Ingela Björck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons