Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: VB Kraft måste samarbeta regionalt

Annons

Ludvika kommun äger nu helt VB Kraft efter köp av Vattenfalls aktiepost. Vattenfall, en av Europas största vattenkraftsproducenter, hade tidigare i praktiken den strategiska och dagliga ledningen av VB Kraft. VB Kraft är en mindre producent och kan ensam inte bära en fullskalig organisation.

VB Kraft skiljer sig mycket från annan kommunal verksamhet. Vattenkraftproduktion kräver långsiktighet genom miljömässiga investeringar i dammar, vattenföring och kraftstationer. Det finns dagligt behov av teknisk personal för drift och underhåll.

Ludvika kommun måste ha tillgång till fullgod branschkompetens. Det går inte att basera verksamheten på inköpta tjänster. En lämplig lösning är att söka samarbete med grannkommuner, som driver energibolag och har branschkunskap.

I ett sådant partnerskap kan man finna gemensamma affärsmål och dela på kompetenser. Borlänges energibolag har produktionsmix av vatten, vind och värmekraft. Nedströms finns Västerås och Lindesberg, som båda äger energibolag med vattenkraftproduktion.

I dagsläget finns strategiska utmaningar för VB Kraft. Slutsatser i utredningen om vattenverksamhet kan påverka tillstånd och därmed produktion. Energiomställningen får konsekvenser på energi- och effektbehov vid olika prisnivåer och hydrologiska scenarier. Större befolkning och nya användningsområden som elbilar ökar elbehovet.

Ludvika måste ta fram en affärsplanför VB Kraft, där samarbeten med andra kommunala energibolag är väsentligt för att utveckla och stärka bolaget.

Hans Gleimar, civilingenjör, personvald ledamot av Ludvika kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons