Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför denna klagan på kalhyggen – alla djur och växter är anpassningsbara

Annons

Fjärilar, insekter, örter och djur trivs utmärkt på ett hygge. Där får arter som hotas av nyare brukningsmetoder i kulturlandskapet sin nya hemvist. När den vuxna skogen avverkas kommer genast olika gräsörter och djurliv tillbaka. Redan efter ett par år blir det mycket varierat djur och växtliv.

Till min stora glädje fann jag gullpudra, stor gulvit nattviol, blåsippa, rallarros och hallon med mera de första åren. Fjärilar, insekter, fåglar och skogens övriga djur anländer. Jag har sett enkelbeckasinen dyka och ormvråkar, tornfalk och ugglor söka sin föda på hygget.

Röjde sedan lövsly i lövsprickningen och massor med fjärilar kom och sög sav i snittytorna. Så småningom tätnar ungskogen och kantarellerna kommer tillbaka.   

Varför denna ensidiga klagan på kalhyggen? Allt djurliv och alla växter är anpassningsbara. Men att erkänna detta är inte politiskt korrekt.

Hoppas innehållet i dessa rader väcker sunda tankar och visar på nya bra möjligheter med hyggesbruk. Hyggena har blivit väsentlig mindre till ytan.

Hyggeserfarenhet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons